Scroll Top
3η Σεπτεμβρίου 84, Αθήνα

24 & 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΗ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑ  

Τι θα έκανες ΑΝ?

Πρόσκληση σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού.

Ολοένα και συχνότερα ακούμε για τραγικές περιπτώσεις θυμάτων του εκφοβισμού…
Ας μην περιμένουμε να μας συμβεί.
Ας πάρουμε τα μέτρα μας.

Ας είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τι είναι πραγματικά ο εκφοβισμός, πώς δουλεύει, πώς λειτουργεί ο θύτης, πώς το θύμα και πώς ο μάρτυρας.

Ας σκεφτούμε πώς μπορούμε εμείς σαν γονείς, εκπαιδευτικοί, θεραπευτές να λάβουμε δράση;

Αυτή την ανάγκη έρχεται να φροντίσει το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Τι θα έκανες ΑΝ…?» με τη βοήθεια του επιτραπέζιου ομώνυμου παιχνιδιού.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι θεωρητικό-βιωματικό και απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες/φοιτητές του χώρου της Ψυχικής Υγείας και των Ανθρωπίνων Επιστημών οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν πάνω στο φαινόμενο του Εκφοβισμού. Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού και στην ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη των παιδιών & εφήβων. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν όλο το θεωρητικό υπόβαθρο του φαινόμενου και ενημερώνονται σε σχέση με τα αίτια και τις συνέπειές του, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζονται με πρακτικές λύσεις αντιμετώπισής του.

Το κυριότερο πρακτικό εργαλείο είναι το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνίδι «Τι θα έκανες Αν…?», ένα παιχνίδι επικοινωνίας για έναν ή περισσότερους παίκτες που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το γονέα, τον εκπαιδευτικό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, να ενεργοποιήσει το διάλογο ανάμεσα στον ενήλικα και στο παιδί απέναντι σε πιθανές απειλητικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στον ίδιο ή στην παρέα του, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική επικοινωνία, στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και του μοιράσματος δύσκολων εμπειριών.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αποτελεί αφορμή για όξυνση της κριτικής σκέψης.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 50 κάρτες που αφορούν τις τρεις αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού, τη νηπιακή, τη σχολική και την εφηβική. 

Μέσα από ζωντανή, έγχρωμη εικονογράφηση, και 50 διαφορετικά σενάρια όπου εμφανίζεται ο εκφοβισμός, τα παιδιά μαθαίνουν να τον αναγνωρίζουν και καλούνται να δώσουν τη δική τους λύση.

Με αυτό τον τρόπο το «Τι θα έκανες ΑΝ…?» είναι διασκεδαστικό, επίκαιρο και ευεργετικό για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες 

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ώρες και αποτελείται από 2 μέρη, διαρκείας 4 ωρών το καθένα:

Στο 1ο  μέρος θα ασχοληθούμε με το τι είναι ο εκφοβισμός, πώς αναπτύσσεται, με ποιους τρόπους εκδηλώνεται, τα αίτιά του, καθώς και πώς αντιμετωπίζεται.

Στο 2ο μέρος θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι «Τι θα έκανες ΑΝ…?», ως εργαλείο για τον γονέα, τον εκπαιδευτικό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, που επιθυμεί να ενεργοποιήσει το διάλογο ανάμεσα στον ενήλικα και στο παιδί απέναντι σε πιθανές απειλητικές καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στον ίδιο ή στην παρέα του.

Η συμμετοχή περιλαμβάνει έντυπο υλικό του εκπαιδευτικού σεμιναρίου & βεβαίωση παρακολούθησης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Για τον Επαγγελματία:

  • Tου δίνει πρακτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού
  • Τον εκπαιδεύει στις μεθόδους προσέγγισης του ζητήματος
  • Τον προετοιμάζει για πιθανά σενάρια που θα συναντήσει
  • Του παρέχει λογικές και εφικτές λύσεις για ξεχωριστές περιπτώσεις

Για τον Γονέα:                      

  • Λειτουργεί προληπτικά 
  • Ανοίγει διάλογο με το παιδί
  • Μαθαίνει πράγματα για τα οποία δεν γνώριζε
  • Ενισχύει την εμπιστοσύνη
  • Προάγει το αίσθημα της ασφάλειας

Για το παιδί:

  • Μαθαίνει να προστατεύεται
  • Αναγνωρίζει τις επικίνδυνες καταστάσεις
  • Χαλαρώνει και “ανοίγεται”
  • Ενισχύει την αυτοεκτίμησή του

Η Έρη Μπασιούκα είναι ψυχολόγος, σωματική ψυχοθεραπεύτρια. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΒΡ).

Είναι δημιουργός ενός πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού επικοινωνίας για την οικογένεια με τίτλο «Τι θα έκανες Αν?», με στόχο την ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων απέναντι στον εκφοβισμό.